Op vrijdag 16 september gaat de nagebouwde boomstamboot van het educatief archeologisch erf Masamuda te water. Het vaartuig is een kopie van boten die zo’n 5000 jaar geleden werden gemaakt en gebruikt in onze regio. Het bouwen heeft ongeveer een jaar geduurd en is onder leiding van de Universiteit Leiden uitgevoerd door de vrijwilligers van Masamuda.
Vanaf het Mesolithicum (Midden-Steentijd) werd het Maasmondingsgebied bewoond, aanvankelijk door jagers-verzamelaars en in de Neolithische Vlaardingencultuur door mensen die zich op één plek vestigden en naast de jagen en vissen ook boerden. Het Vlaardingencultuurhuis is een reconstructie van de eerste woningen. Maar hoe leefden de mensen in en rondom zo’n woning? Dat is het onderwerp van een nieuwe studie: ‘Putting life into late neolithic houses. Het bouwen van de boomstamboot is daar een onderdeel van.
Transport over water was het belangrijkste vervoer door de grote hoeveelheid kreken in de delta. Er zijn in Vlaardingen diverse opgravingen gedaan die aantonen dat er destijds een actieve gemeenschap leefde. De bewoners maakten boten van boomstammen. Het gereedschap dat werd gebruikt bestond uit vuurstenen bijlen, dissels, schapers van vuursteen, benen beitels en houten hamers en wiggen. Deze, nagemaakte middelen, werden ook nu door de vrijwilligers ingezet om de boot uit een grote boomstam te hakken. Ze hebben er in hun vrije tijd een jaar over gedaan.
Masamuda is opgezet als educatief project. Ook de boot maakt daar deel van uit. Er is een kreek gepland waar de boten van Masamuda – er zijn er inmiddels meerdere uit diverse tijdperken – worden ingezet.
De tewaterlating van de jongste boomstamboot heeft plaats op vrijdag 16 september om 10 uur in de Vlaardingse vaart, op het terrein van kanovereniging Natsec, Watersportweg 40.
Masamuda is elke zondagmiddag open voor bezoekers, van 12.00 – 16.00 uur.