We spreken Henk Spoon die als baancommissaris verantwoordelijk is voor de grote en 2 jaar durende renovatie die momenteel bij Golfclub Broekpolder plaatsvindt. Deze renovatie is nodig om de golfbaan van ruim 63 hectare en 18 holes weer terug te brengen aan de Nederlandse top, waar deze na de aanleg in 1981 jarenlang toe behoorde. De bomen en struiken die destijds aangelegd waren om de kale vlakte snel een groen aangezicht te geven dreigen nu de fairways te overwoekeren. Je mag echter in de Broekpolder niet zomaar een schop in de grond steken vanwege de vervuilde sliblaag die ook onder de leeflaag op de Golfclub ligt. De renovatie bestaat daarom uit een grondaanpak, een waterbergingsplan en een beheerplan voor het groen. De geplande opleverdatum is medio 2023.
In de eerste plaats zijn alle greens vernieuwd, het terrein heeft een andere indeling gekregen met een andere routing langs de banen waarmee het golfterrein aantrekkelijker en gevarieerder wordt. Op de plekken waar het groen de banen belemmert is gekapt en er zijn zichtlijnen naar buiten toe aangebracht. De golfclub beheert het terrein geheel volgens het GEO-certificaat voor duurzaamheid wat betekent dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid ziet erop toe dat er herplant plaats vindt op het eigen terrein voor alle gekapte bomen. “We kunnen daarmee tegelijkertijd werken aan een betere biodiversiteit en kwaliteit van het groen”, aldus Henk Spoon. Omdat je dezelfde kruinoppervlakte terug moet brengen kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om 5 (dunne) populieren te vervangen door 1 (dikke) eikenboom.
Ook de waterberging is aangepakt. Op verschillende plekken liggen vijvers, leuk voor een extra hindernis tijdens het spel maar ook nuttig. Na uitdieping, verwijdering van riet en blad en uitbreiding is de waterbergingscapaciteit 2 tot 3 maal groter dan voorheen en leveren de vijvers het water voor de besproeiing van de greens en tees. Alle grond die bij de werkzaamheden is vrijgekomen, blijft verplicht op het golfterrein. Vervuilde grond mag daarbij alleen op een laag grond worden gebracht met dezelfde mate van vervuiling, waarbij in alle gevallen de laag afgedekt moet worden met een laag schonere grond erboven (het z.g. ‘stand-still’ principe). Dat betekent dat eerst de schone leeflaag opzij moet worden gelegd, dan wordt de vervuilde grond op de verontreinigde kleilaag gestort en daarna weer met de schone grond toegedekt. Zo is er 11.000 kuub schone grond aangevoerd en geen enkele kuub grond van het terrein afgevoerd. DCMR Milieudienst Rijnmond ziet toe op de juiste werkwijze en heeft de vergunning verstrekt voor de bodemaanpak. De opgehoogde grond wordt in de renovatie handig gebruikt om nieuwe afslaplaatsen (tees) te creëren.
Henk Spoon is lid van het bestuur en golft sinds de jaren 80. Eerst in Brabant omdat de Golfclub Broekpolder bij aanvang nog weinig groen aandeed en vanaf 1995 in de Broekpolder. Golfclub Broekpolder is een besloten vereniging en kent ongeveer 1.000 leden waar in clubverband veel voor en mee gedaan wordt. Mensen worden lid van deze club met de wens om deel uit te maken van een vereniging met een actief wedstrijd beleid en sociaal leven, dat is anders dan bij een openbare golfbaan of een ‘pay and play’ formule. Henk legt uit dat de organisatie hierdoor wat naar binnen gericht is, terwijl de club zich wel onderdeel voelt van de Broekpolder. “Nu we door de herinrichting meer zichtlijnen hebben gekregen wordt dat ook in fysieke zin ervaren. We kijken weer uit op de vaart, de polder en zien de flats en de haven aan de horizon. Het ‘grootstedelijke gevoel’ is weer terug. Er ligt ook een openbaar wandelpad door ons gebied. We nodigen je graag uit als bezoeker van de Broekpolder om hier gebruik van te maken”.