De Broekpolder kent twee eigenaren: de gemeente Vlaardingen en Staatsbosbeheer. Grofweg is het zuidoostelijk deel in eigendom en beheer bij de gemeente en het noordwestelijke deel in eigendom en beheer bij Staatsbosbeheer.
Kwaliteitsimpuls voor de Broekpolder (update februari 2022)
De wens is om de Broekpolder te ontwikkelen tot een natuur- en recreatiegebied waar we met elkaar ook in de toekomst van kunnen genieten. Door onderhoud aan het bos en de recreatieve ontwikkelingen te laten samengaan met de het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit, werken de betrokken partijen aan een schonere en nog waardevollere Broekpolder. De partijen hebben gezamenlijk een concept inrichtingsplan opgesteld, waarvan de haalbaarheid en financiering nu wordt onderzocht. Naar verwachting besluiten de besturen van de gebiedspartijen dit voorjaar van 2022 over de mogelijke aanpak en financiering van de toekomstige plannen.
In onderstaand overzicht vind je antwoorden op veel gestelde vragen over de milieuproblematiek in de Broekpolder en de wijze waarop bodembeheer en bosomvorming aangepakt worden in lijn met de recreatieve ontwikkeling van de Broekpolder. Download hier het document.
Beheer door gemeente Vlaardingen
Het beheer van het gemeentelijk deel wordt door het team wijkbeheer verzorgd. De gemeente onderhoudt paden, maait gras, bomen worden waar nodig gesnoeid en slootkanten worden jaarlijks schoongemaakt. Ook het hondenlosloopgebied maakt onderdeel uit van het deel dat van de gemeente is. Hier maait de gemeente de zogenaamde graspaden een aantal keer per jaar. Daardoor ontstaat er een natuurlijk pad. In het klauterwoud houdt de gemeente de paden open, worden braamstruiken waar nodig teruggesnoeid en laat de gemeente speeltoestellen jaarlijks keuren en zo nodig onderhouden en repareren.
Voor het maaiwerk zet de gemeente lang niet altijd een maaimachine in. Een groot deel van dit werk nemen de schapen voor hun rekening en in het gebied de Ruigte zijn de Schotse Hooglanders goede maaiers. Daardoor ontwikkelt het gebied op een natuurlijke manier.
Heb je vragen of opmerkingen over het beheer? De normale onderhoudswerkzaamheden worden volgens planning afgewerkt. Je hoeft hier dus geen melding over te maken. Zie je in het gebied schade of situaties die mogelijk gevaar opleveren? Of heb je vragen over het beheer? Dan kun je die via de Buitenlijn stellen: (010) 248 000 of via de Buitenbeterapp. Op die manier komen de vragen snel op de juiste plaats.
Beheer door Staatsbosbeheer
Het beheer door Staatsbosbeheer bestaat onder andere uit het bestrijden van invasieve exoten die niet in de Broekpolder thuis horen en de biodiversiteit verstoren, stormschade opruimen of bijwerken, maaien, snoeien en het onderhouden van een aantal recreatieve voorzieningen. De komende tien jaar zal Staatsbosbeheer langzaam kleine ingrepen verrichten. Dit bestaat uit het verwijderen van zieken essen, het vervangen van populieren en het verrichten van kleine dunningen. Deze ingrepen creëren licht en ruimte voor jonge aanplant. Op sommige plekken zullen zij jonge bomen en struiken aanplanten. Na een kritische selectie wordt een ruim aantal soorten inheemse bomen en struiken terug geplant op lege plekken. Hiermee krijgt de natuur een boost in de biodiversiteit. Een hogere biodiversiteit betekent een duurzamer en gezonder bos.
Staatsbosbeheer is aanspreekpunt voor de omgeving bij vragen en ook organiseren zij bijeenkomsten en activiteiten. Bij werkzaamheden informeren zij de bezoekers via posters in informatiepanelen in het bos en de facebookpagina (Staatsbosbeheer Hof van Delfland). Heb je vragen voor de boswachter, mail dan naar hofvandelfland@staatsbosbeheer.nl
Staatsbosbeheer Hof van Delfland beheert diverse recreatiegebieden in Midden-Delfland en omgeving: de Krabbeplas en de Broekpolder in Vlaardingen, het Abtswoudse bos in Delft, het Bieslandse bos in Delft/Pijnacker-Nootdorp en de Balij in Zoetermeer/Pijnacker-Nootdorp.