De Federatie Broekpolder kan niet bestaan zonder hulp en inzet van vrijwilligers. Niet alleen aan de verschillende grote projecten zijn vaste vrijwilligers verbonden maar ook voor de (soms) dagelijks terugkerende zaken worden er vrijwilligers ingezet.
Op een paar gebieden kunnen we nog wel een aantal vrijwilligers gebruiken. Neem voor de actuele vacatures contact met ons op via secretaris@federatiebroekpolder.nl.
In de Broekpolder is het natuurlijk allemaal buitenwerk. De Federatie Broekpolder zorgt voor al haar vrijwilligers voor waterdichte, stevige buitenkleding die goed herkenbaar is voor het publiek.
Onze vrijwilligers zetten zich in op het gebied van:
Schouwen van de runderen
Dagelijks loopt een groepje vrijwilligers door de Ruigte om de Runderen te schouwen. Vrijwilligers die de Schotse Hooglanders schouwen, doen dat circa één keer per week. Ze hebben een opleiding gevolgd waardoor ze kunnen beoordelen of dieren ziek of gewond zijn en of ze goed op gewicht zijn. Ze houden in de gaten of er drachtige koeien zijn en wanneer de kalveren zijn geboren. Ook wordt er gecontroleerd er geen dieren ontbreken in de kuddes. Als de kalveren geoormerkt moeten worden, helpen ze mee de kudde bijeen te drijven. Kortom; ze zijn de extra ogen van FREE Nature die het beheer over de Schotse Hooglanders heeft.
Klein onderhoud
Het uitvoeren van diverse werkzaamheden (vaak in samenwerking met medewerkers van de gemeente):
- Het snoeien van bomen en struiken;
- Het knotten van wilgen;
- Het herstellen van hekwerk en dergelijke.
Gidsen
Regelmatig worden er door de Broekpolder wandelingen georganiseerd. Door het hele jaar heen, op verschillende dagen en tijdstippen vindt dit plaats zodat steeds weer anderen kunnen deelnemen. We hebben zogenaamd openbare wandelingen die vaak in Groot Vlaardingen worden aangekondigd waarbij iedereen zich voor kan inschrijven. Daarnaast organiseren we ook wandelingen op aanvraag (prive bijeenkomsten). We lopen dan een uur of 2 en er wordt iets verteld over het ontstaan van de polder en over datgene wat je zoal ziet en tegenkomt. U wordt hiervoor goed ingewerkt. Er wordt zeker niet van je verwacht dat je een wandelende encyclopedie bent
Begeleiders Klauterwoud
Het klauterwoud is een grote speeltuin voor kinderen met moderne toestellen. In het Klauterwoud is in principe geen begeleiding en toezicht. Het is ook zeker niet de bedoeling dat het een plek wordt waar (kleine) kinderen zonder begeleiding van ouders kunnen spelen omdat er vrijwilligers zouden zijn.
Onze begeleiders zijn er vaak op de woensdagmiddag, zaterdag of zondag zodat zij de kinderen en hun ouders wegwijs kunnen maken in het Klauterwoud en willen toezien op de regels. Voor herkenbare kleding die tegen een stootje kan zorgen wij.
Masamuda
Het Educatief Archeologisch Erf is enige tijd geleden omgedoopt tot Masamuda. Er zijn op dit moment 2 huizen voltooid en de 3de is in aanbouw. Met de oplevering van het Vlaardingencultuurhuis in september 2016 is Masamuda geopend. In oktober 2019 is het Rottahuis geopend en nu wordt de laatste hand gelegd aan het Spijkenisse huis. We ontvangen veel schoolklassen, buitenschoolse opvang en andere groepen. Ook worden kinderfeestjes en workshops voor bedrijven, overheden en instellingen georganiseerd.
Ontwikkelen lesmateriaal en verzorgen van lessen
Werkt(e) je als leerkracht in het basis- of voortgezet onderwijs en heb je een passie voor geschiedenis of archeologie? Dan zijn we op zoek naar jou! We zijn momenteel nog hard bezig om voor verschillende leeftijdsgroepen lessen te ontwikkelen die gegeven kunnen worden op Masamuda. We horen graag van je als je het leuk vindt om lesmateriaal te ontwikkelen en/of lessen te geven!
Vrijwilligers, bedankt!
Documenten