De Broekpolder is een leerzame plek voor jong en oud. Bij Masamuda leer je alles over de geschiedenis van Vlaardingen en de archeologie. De geschiedenis komt hier tot leven. Wie op een zondagmiddag een kijkje neemt achter de houten palissades van Masamuda wandelt zo de steentijd in.
Masamuda
Vrijwilligers van de Federatie Broekpolder bouwden hier een reconstructie van een boerderij uit de Vlaardingencultuur (ca. 3.000 v.C.). Er brandt altijd wel een vuurtje, iemand is hout aan het bewerken of er wordt gewerkt op de prehistorische akker naast de boerderij. Scholieren uit het basis- en voortgezet onderwijs kunnen hier hun geschiedenisles aan den lijve ondervinden.
De Vlaardingencultuur is een periode uit de Nieuwe Steentijd (ca. 3000 vóór Christus). Deze cultuur is vernoemd naar de resten die eind jaren ’50 zijn gevonden in de Vlaardingse Westwijk. In Vlaardingen zijn diverse archeologische vondsten gedaan uit verschillende tijdperken. Op het Educatief Archeologisch Erf kun je deze vondsten herleven. Dit doet Masamuda door 'gebouwen' uit de prehistorie, Romeinse Tijd, Middeleeuwen en Vroegmoderne tijd te reconstrueren."
Met het nabouwen van gebouwen uit de prehistorie en middeleeuwen, wordt het (verre) verleden laagdrempelig verbeeld. Ook bij de diverse archeologische perioden passende landschappen worden terug tot leven gebracht.
Onderwijs
Samen met onderwijzers uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs ontwikkelt Masamuda lesprogramma’s. Masamuda werkt hierin samen met Museum Vlaardingen (Erfgoedlab), het Vlaardings Archeologisch Kantoor (VLAK) en de archeologische werkgroep Helinium (AWN).
Voor educatieve lessen met onder andere pijl-en-boogschieten en speerwerpen (duur ca. 1,5 uur), kun je contact nemen met secretaris@federatiebroekpolder.nl. De kosten bedragen €4,50 per kind.
Rottahuis
De tweede reconstructie is het zogenaamde Rottahuis, opgegraven op de plek waar nu de Markthal in Rotterdam staat. Archeologisch onderzoek legde daar de plattegrond bloot van een huis, gebouwd tussen ongeveer 925 en 1060. Het was een klein onderkomen, een zogenaamde prestedelijke woning met twee ruimtes. Er is een leefplek voor de bewoners met een haard, waar ze waarschijnlijk woonden, aten en sliepen. Maar er is ook een ruimte voor huishoudelijke en ambachtelijke activiteiten. Het huis heeft een werkplaats waar ze gereedschap maakten, potten bakten of andere werkzaamheden uitvoerden.
Boerderij
De derde reconstructie is een boerderij uit Spijkenisse, uit een opgraving bij Hartel-West. Deze plattegrond is iets ouder dan 1018, maar stilistisch komt het pand hoogstwaarschijnlijk dicht bij wat er in die tijd rond Vlaardingen stond. Het huis is tweemaal zo groot als het Rottahuis. Dat moest ook wel, want deze bewoners hielden vee. Naast het woongedeelte was er een flinke stal. Ook Spijkenisse vertoont gelijkenissen met Vlaardingen in de elfde eeuw.
Net als hier moesten bewoners dammen bouwen om zich tegen het water te weren. Op de hoger gelegen grond legden zij akkertjes voor hun gewassen aan en perkten zij een stuk weidegrond af voor hun dieren. Bezoekers zullen goed kunnen zien dat er verschil was tussen de steentijdboerderij en deze middeleeuwse boerderij.
Praktische info
Ingang: Masamuda ligt aan het Klokbekerpad tegenover Watersportvereniging de Callenburgh.
Parkeren: Watersportweg 11 (Bij Polderpoort) | Watersportweg 21 (Bij Stichting Survival Vlaardingen) | Watersportweg 30-32 (bij W.S.V. de Callenburgh)
Openingstijden: Masamuda is iedere zondag van 12.00 uur tot 15.00 uur geopend. Ook als er vrijwilligers aan het werk zijn, ben je van harte welkom.
Goed om te weten: Kinderen onder toezicht - geen vuur op het terrein - honden aan de lijn.
Bezoek reserveren: Schoolgroepen, bedrijfsuitjes, clinics, vrienden- of familiegroepen kunnen via de website reserveren.