In 2006 richtte een aantal burgers de Stichting Federatie Broekpolder op de Broekpolder te beschermen en om van de Broekpolder een kwalitatief hoogstaand gebied te maken. Daarmee moest ook de dreiging van bebouwing worden afgewend. Dat is gelukt!
In samenspraak met gemeente, partners uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties werden plannen gesmeed en gerealiseerd. Deze zijn opgenomen in het Integraal Inrichtingsplan Broekpolder. Voorbeelden zijn het natuurkerngebied De Ruigte, het kinderspeelgebied Het Klauterwoud en de realisatie van het Vlaardingencultuurhuis, als eerste project van het Educatief Archeologisch Erf Masamuda.
Tegenwoordig staat de Broekpolder in Vlaardingen en omstreken bekend als een prachtig natuur- en recreatiegebied waar je heerlijk kan sporten, wandelen, fietsen, varen en genieten.
Het ontstaan en verdere ontwikkeling van dit burgerinitiatief ging niet vanzelf, daar is door alle partijen hard aan gewerkt. Het is een voorbeeld van de nieuwe realiteit in ons land: participatie van burgers en bedrijven in samenwerking met de overheid.
En dit moeten we vooral blijven doen.