De Federatie Broekpolder heeft mij door de toewijding en inspiratie van Yvonne Batenburg gemotiveerd om me te verdiepen in het wel en wee van de polder. Ik heb kennisgemaakt met alle disciplines van de vrijwilligerswerkzaamheden, maar het schouwen in de Ruigte en het onderhoud en het spelen van kinderen in het Klauterwoud zijn de belangrijkste zaken waar ik me mee bezighoud.
Vorig jaar zijn er vanwege het beheer 24 hooglanders weggegaan, anders wordt de kudde te groot. Vanaf dat moment waren er 40 Schotse Hooglanders. Op 18 en 19 maart zijn de eerste 2 kalfjes van dit jaar geboren en nu eind april zijn er in totaal 8 jonge kalfjes. Daarmee bestaat de kudde uit 48 runderen die de Broekpolder begrazen. Het gaat met de kudde op dit punt erg goed.
De Schotse Hooglanders eten voornamelijk gras. Ze eten ook kruiden en in de schaarse periode gedurende de winter eten ze takken van heesters en snoeien zo de jonge bomen. Ik heb regelmatig een koe aan de bramenstruiken zien knabbelen. De reuzenberenklauw wordt ook gegeten, zodat op plekken waar de dieren komen er niet één meer te vinden is.
Het doel van de kudde is een natuurlijk beheer van dit gebied met runderen die hun eigen voedsel zoekt. Dat doel is voor een groot deel gelukt. Ook de invloed van de kudde op het landschap is zoals was beoogd. Het landschap verandert. Er blijven bomen en struiken staan op plekken waar ze de boel met rust laten. De stieren maken stierenkuilen. Ze graven met hun poten een grote kuil om te laten zien hoe stoer ze zijn. In de kuil heb je alleen maar zand. Een mooie plek voor vogels en insecten. Het zijn plekken die in de zon extra opwarmen. Uitdroging van de bovenlaag vindt plaats en lichte lagen worden door de wind meegenomen. Uiteindelijk groeit het weer dicht, maar met nieuwe soorten aan planten.
Zo dragen de runderen bij een veranderende polder.
Laten we er vooral van blijven genieten!!
Wim Riel