Stand van zaken bodembeheer en bosomvorming Broekpolder augustus 2022
Op 12 mei heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel van het college om een financiële bijdrage te leveren aan de bodemsanering en herinrichting van een deel van de Broekpolder. Wat gaat er nu gebeuren?
Wat is de verwachte start van het bodembeheer en de bosomvorming in de Broekpolder?
Zoals u ziet gebruiken we de term “sanering” niet, maar de woorden “bodembeheer en bosomvorming”. Want in alle onderhandelingen is verbetering van de huidige situatie ons uitgangspunt geweest. Nu de financiering rond is wordt er een projectleider aangesteld voor de organisatie en uitvoering. Het plan van bureau Stroming moet verder uitgewerkt worden. Daar worden partijen en burgers bij betrokken. Naar verwachting gaan de werkzaamheden in 2023 starten.
Waarom wordt het vervuilde slib niet weggehaald?
In de Broekpolder ligt sinds de jaren ’70 een laag verontreinigd slib met een dikte van ongeveer 6 meter. Het verwijderen van dit slib zal het gebied vanwege de dikke laag voor lange tijd verwoesten en is financieel niet haalbaar. Met het aanbrengen van een laag grond (geen zand) van een betere kwaliteit op de huidige grond, een zogeheten ‘leeflaag’, wordt voorkomen dat verontreiniging in het ecosysteem terecht komt. Verspreiding van verontreiniging wordt voorkomen doordat het regenwater in de nieuw opgebrachte leeflaag blijft en dan afwatert. Zo wordt voorkomen, dat regenwater in contact komt met het grondwater. Het aanbrengen van een leeflaag is in Nederland een veel gebruikte methode om de risico’s van een verontreinigde bodem te minimaliseren.
Is de sanering een opmaat naar woningbouw?
Nee, zowel de provincie, als de gemeente heeft nadrukkelijk aangegeven, dat de Broekpolder een natuurlijk onderdeel uitmaakt van het Bijzonder Provinciaal Landschap. Woningbouw is daar volledig uitgesloten. Bovendien is voor woningbouw een dikke laag zand nodig, in de Broekpolder wordt juist een leeflaag van grond aangebracht wat er voor zorgt dat bomen en planten er goed kunnen groeien.
Heb ik als bezoeker of bewoner last van de plannen?
Van de uitvoering ga je als bezoeker zeker het een en ander merken. De Vlaardingse raad heeft een motie aangenomen over de bodemaanpak in de Broekpolder. In die motie staat de voorwaarde dat bodemaanpak en herinrichting gefaseerd plaats gaat vinden en dat de bezoekers zo min mogelijk last mogen krijgen van de werkzaamheden.
Wat is de rol van de Federatie in het saneringsproces?
De Federatie Broekpolder stelt zich op als kritische partij richting de gebiedseigenaren Staatsbosbeheer en de gemeente Vlaardingen, het hoogheemraadschap Delfland en Milieudienst DCMR. Het bestuur is voorstander van de sanering om daarmee de vervuiling in het ecosysteem van de Broekpolder te stoppen.
Met de bosomvorming worden slechte bospercelen omgevormd tot bos met veel meer variatie door het aanplanten van verschillende inheemse boomsoorten en het creëren van een kreek.
De Federatie heeft zich in de afgelopen jaren hard gemaakt om alleen de meest vervuilde delen waar de belasting van drins een probleem is, mee te nemen in de plannen. Daardoor is een groter deel dan wat nu aangepakt gaat worden, buiten alle werkzaamheden gebleven.
Bij de uitwerking van de plannen zet de Federatie zich in om waar mogelijk de werkzaamheden te beperken en zo veel mogelijk waardevol groen te handhaven.