Vlaardingen is dol op groen. Maar de groene wouden die opschieten als de Japanse duizendknoop de kop op steekt, die zijn minder welkom. Lees hier waarom we dit plantje in Vlaardingen graag een kopje kleiner maken en wat u kunt doen om daarbij te helpen.
Probleemplant
Waarom in de Japanse duizendknoop een probleemplant?
- Het is een snelle groeier
- Heeft in Nederland geen natuurlijke vijanden
- Verdringt inheemse plantensoorten
- Slechte leefplek voor insecten
- Wortels kunnen soms schade veroorzaken aan wegen, gebouwen en leidingen.
Bestrijding
De Japanse duizendknoop groeit gemakkelijk terug uit kleine resten wortels of plantdelen. De gemeente probeert nieuwe plekken weg te krijgen. Als de plant net begint te groeien, is deze met enige inspanning vaak nog te verwijderen. Bij grote groeiplaatsen voorkomt de gemeente verdere groei door de planten voor de bloei tot de grond weg te snoeien. Zo kan de energie die de plant gestoken heeft in de groei van blad en stengels na de groei niet meer terug naar de wortels, waardoor de plant zich niet zo gemakkelijk verder kan verspreiden. Verder houdt de gemeente goed in de gaten wat de landelijke bevindingen en ontwikkelingen er zijn in de bestrijding van de Japanse duizendknoop.
Uw hulp gevraagd!
Plekken als knooppunt Vijfsluizen en de groeiplekken langs de trambaan in Holy zijn bekend, maar ziet u nieuwe groeiplaatsen, meld deze dan met de BuitenbeterApp of via de Buitenlijn. De gemeente heeft een kaart met een overzicht van alle bekende groeilocaties waar u kunt zien of de plek die u gezien heeft al bij ons bekend is.
Japanse duizendknoop herkennen
Hoe herkent u de Japanse duizendknoop?
- Komt op in het voorjaar en is dan vaak nog roodachtig
- Wordt later groen
- De stengels lijken wat op bamboe: ze zijn opgebouwd uit holle delen
- Vanuit de ‘knoop’ tussen twee delen groeien de zijtakjes
- De stengels zijn groen met roodachtige vlekjes
- De bladeren zijn groot, groen en hartvormig
- Bloeit met crème-witte bloemetjes in augustus en september
- De planten kunnen in één groeiseizoen wel 2 tot 3 meter hoog worden
- Tegen de winter sterven de bovengrondse delen van de plant af
Japanse duizendknoop in de tuin
Japanse duizendknoop in uw eigen tuin of in die van de buren? Fijn als u ook dan een melding wilt maken! Groeit de plant in de tuin van de buren? Breng de buren dan op de hoogte. Als het uw eigen tuin betreft:
- Snoei de plant tot aan de grond af.
- Probeer vervolgens de wortel van de plant zo diep mogelijk uit te steken.
- Als de plant terug groeit uit wortelresten die in de grond zijn blijven zitten, herhaal deze behandeling dan zo vaak als nodig is.
- Uit stukken steel en wortel kunnen nieuwe planten groeien. Verwijder deze dus zorgvuldig.
- Doe de plantresten NIET in de gft-container, maar bij het restafval. Zo kan de plant zich niet verspreiden vanuit de compost die gemaakt wordt van het GFT-afval, maar eindigt het in een verbrandingsoven.
Meer weten? Kijk bijvoorbeeld op www.bestrijdingduizendknoop.nl.