Zodra er een sprankel zonlicht door het wolkendek komt, voel je het: het voorjaar. De dieren in onze stad voelen het ook. Er wordt gescharreld en geflirt, takjes en mosjes worden versleept naar mooie plekjes om een gezin groot te brengen. Maar in de Broekpolder, de grootste kraamkamer die onze stad rijk is, wordt gewerkt. Werken aan een bos in het broedseizoen, geen ideale combinatie. Hoe zit dat?
Tja, het werk aan de gemeentelijke bospercelen in de Broekpolder is nog niet klaar. Niet dat er traag gewerkt wordt, maar er staat dit jaar nu eenmaal een flinke hoeveelheid groot onderhoud op het programma. Bomen of takken die door hun slechte conditie een risico vormen, worden verwijderd en daar waar bomen meer ruimte nodig hebben om uit te kunnen groeien, wordt op verschillende plekken het bos gedund.
Veiligheid
Nu steeds meer vogels zich voorbereiden op het stichten van een gezinnetje, trekken de boswerkers zich een periode terug om de dieren in het bos rust en ruimte te geven. Daarom zijn de werkzaamheden op dit moment beperkt tot bomen langs de wegen. Daar worden met een hoogwerker dode en gevaarlijke takken uit de bomen gehaald. Een klus die noodzakelijk is om de veiligheid van voorbijgangers niet in gevaar te brengen. Op deze manier werken zij aan uw veiligheid en blijft de rust in de bospercelen zoveel mogelijk behouden. Ook bij dit werk letten de groenwerkers natuurlijk nauwkeurig op of de bomen waar zij aan werken niet worden bewoond door vogels of vleermuizen.
Twaalf maanden
Na het broedseizoen, als de jongen opgevoed en uitgevlogen zijn, gaat het onderhoud aan het bos weer verder. En hoe het dan moet met warrige vogels die de tijd vergeten zijn of eigenwijze vogels die zich niet aan het broedseizoen houden? Voor hen is het fijn om te weten dat bij onderhoud aan het groen altijd gelet wordt op mogelijk aanwezige nesten van dieren. In de wet natuurbescherming wordt er zelfs niet meer gerept van een broedseizoen, want met de natuur moet je immers altijd zorgvuldig omgaan: twaalf maanden per jaar!
Tips
- Wees extra attent op regelgeving borden (bekijk goed wat wel en niet mag, bijvoorbeeld op het gebied van honden);
- Blijf op wegen en paden, zo geef je rust aan dieren die bezig zijn met de paring, vogels die aan het zoeken zijn naar nestlocatie of al broeden;
- Ga je met de hond op pad en mag deze los? Bedank dan of je voor de periode 15 maart tot 15 juli toch de hond aan de lijn houdt (desnoods een lange lijn), voorkom dat de hond door struik gewassen of rietkragen heen rent. Dat is een ontzettend waardevolle bijdrage die jij als recreant kan leveren;
- Neem, net zoals elk ander moment in het jaar, je afval weer mee naar huis. Wil je graag helpen met afval rapen? Neem dan contact op met de boswachter of gemeente;
- Geniet van de lente, ga lekker vroeg op pad, maak een wandeling in stilte en geniet van de kakofonie aan zanggeluiden!