Wim Riel is coördinator van de runderschouwers in de Broekpolder. Met een groep 27 vrijwilligers bekijken zij dagelijks hoe het gaat met de kudde Schotse Hooglanders. Ze volgen de kudde, kijken waar ze verblijven, waar ze wat eten en of de dieren in goede gezondheid zijn. Lopen ze goed, zijn ze niet kreupel, is er een vrouwtje drachtig, hoe is het algemeen welzijn en hoe gedragen de dieren zich? De organisatie Free Nature is eigenaar van de kudde maar zij kunnen er niet altijd bij zijn, daarom is de Federatie al vanaf het begin nauw betrokken bij het wel en wee van de runderen.
De kudde is in 2012 naar de Broekpolder gekomen, destijds 12 dieren in totaal. Er zijn van die eerste kudde nog steeds een aantal dieren in de polder. Een groot gedeelte van de runderen worden in de Broekpolder zelf geboren, daarnaast wordt de kudde aangevuld met nieuwe stieren. Doordat de runderschouwers elke dag in de Broekpolder aanwezig zijn, is er goed zicht op het gedrag van de dieren en hoe de bezoekers met de dieren om gaan. De Schotse Hooglanders hebben van nature een erg rustig karakter. Nu het drukker is in de Broekpolder door de Coronamaatregelen merk je dat de dieren soms wat onrustiger zijn dan normaal. Ze zijn wat waakzamer. Normaal gesproken lopen ze door het gele gebied van de Ruigte op zoek naar voedsel. De runderen hebben een functie in het beheer van het gebied, ze houden het groen kort en eten vooral wat ze lekker vinden. De Ruigte blijft open en er ontstaat nieuwe natuur.
Wim Riel is al vanaf het begin van de Ruigte en de introductie van de Schotse Hooglanders actief bij de Federatie als vrijwilliger. Na zijn werkzame leven als onderwijzer in het basisonderwijs en het speciaal basisonderwijs leek dit hem een goede invulling van zijn pensioen. Als Runderschouwer probeer je ook de mensen en hun gedrag naar de dieren toe positief te beïnvloeden zodat er in goede harmonie met de dieren gewandeld kan worden. De omgang met de dieren en de goede samenwerking onderling en met de mensen van Free Nature zorgen er voor dat Wim dit werk met veel plezier doet.
Zijn mooiste plekje in de Broekpolder? Dat is het één van de kleine meertjes, daar is het lekker woest en wild. In de zomer is het beekje en het meertje droog, nu is het daar heel nat en sta je tot je enkels in de blubber. Je hebt er prachtig uitzicht over bos en meer.
Recent is er veel gekapt, dat was nodig. “Ik hoop dat we de komende jaren met alle partijen die actief zijn in de Broekpolder eraan kunnen werken dat het bos van de Broekpolder diverser wordt en daarmee toekomstbestendiger. Meer soorten bomen door elkaar”, aldus Wim Riel.