Saneringsplannen Broekpolder
In de afgelopen weken is er veel informatie naar buiten gekomen over het bodembeheer en de bosomvorming in de Broekpolder. Het is een complex geheel, waar vele jaren over is onderhandeld. De Federatie Broekpolder heeft zich in die periode met hart en ziel ingezet om de polder groen en gezond te houden. Het compromis, dat nu naar buiten is gekomen, garandeert een reële uitvoering van de saneringsverplichting, die is opgelegd en tegelijkertijd een verbetering van de natuurlijke biodiversiteit en recreatiemogelijkheden in het oostelijke deel van de Broekpolder: het gebied tussen de watersportweg en het fietspad in de polder. De overige gebieden in de polder blijven volledig buiten elke vorm van sanering. Dus GEEN KAP of SANERING in andere delen van de Broekpolder
Wat is er afgesproken
Als alle partijen hun goedkeuring hebben gegeven zal alleen het oostelijke deel van de Broekpolder, de strook langs de Watersportweg, worden aangepakt. Dat is Masamuda, het hondenlosloopgebied en het gebied net ten noorden hiervan, waar het mountainbikecircuit is gelegen. Bij elkaar zo’n 70 van de 440 hectare die de Broekpolder groot is. Van het te saneren deel bestaat 11,9 ha uit bos. Hiervan is het merendeel, 8,9 ha van slechte kwaliteit. Veel omgevallen of afgebroken bomen en een veel te natte grond. Het overige deel bestaat voornamelijk uit verruigde grasgebieden met braamstruiken en solitaire bomen. In dit deel is goed te zien dat de drins (pesticiden) die hier de grond vervuilen, ervoor zorgen dat de diversiteit en kwaliteit van de gewassen achterblijft bij die van een gezonde bodem.
Juist door een leeflaag aan te brengen zal de natuur er fors op vooruit gaan. Die grond moet dan natuurlijk wel van de juiste kwaliteit zijn en op een goede manier worden opgebracht, Zeker zo belangrijk is een schone afwatering van regenwater uit de Broekpolder. Door het grondwater te scheiden van regenwater door het aanbrengen van een leeflaag, kan regenwater verantwoord op de Vaart worden geloosd. Het vervuilde grondwater blijft achter in de polder.
Om de veiligheid tijdens het gehele proces van bodembeheer te bereiken, zullen auto-, fiets- en wandelverkeer gescheiden worden.
Tijdens de vele jaren onderhandelen, die tot dit compromis hebben geleid, hebben wij als Federatie Broekpolder er hard voor gestreden om een veel groter deel van de polder vrij te houden van dit versnelde uitvoeringsproces. Daardoor is het bosgebied, dat grenst aan de golfclub tenslotte buiten de verplichte sanering gehouden.
Een aantal feiten op een rij:
- Na herplant zal het gesaneerde deel van de polder, dat uit minder dan 20 % bos bestaat, vrij snel weer een robuust en volgroeid aanzien krijgen. Dat duurt geen 30 tot 40 jaar, eerder enkele jaren.
- Het gebied dat nu aangepakt wordt beslaat 70 ha, terwijl de eerdere uitvoering van sanering in de de Ruigte en het Klauterwoud een groter gebied betrof, ongeveer 100 ha.
- In de rest van de Broekpolder wordt absoluut geen kap overwogen.
- Na het debacle van de sanering bij het Oeverbos, zal de Federatie er op letten dat er heel duidelijke afspraken worden gemaakt over de juiste manier van aanbrengen en de kwaliteit van grond en dat scherp gaan monitoren.
- Zowel de provincie, als de gemeente heeft nadrukkelijk aangegeven, dat de Broekpolder een natuurlijk onderdeel uitmaakt van het Bijzonder Provinciaal Landschap. Woningbouw is daar volledig uitgesloten.
- In de komende maanden zal de Federatie op verschillende manieren (informatieavonden en wandelingen) met de burgers van Vlaardingen, de gebruikers van de polder en andere belangstellenden in gesprek gaan om de plannen te vervolmaken.
- Zolang dit meest vervuilde gebied van de Broekpolder niet als gesaneerd kan worden beschouwd, zal er bij elke aanpassing in dit gebied eerst een sanering moeten worden uitgevoerd en is het niet mogelijk om serieus onderhoud te plegen door Staatsbosbeheer en de gemeente. Heel zwart-wit: voor aanplant van elke nieuwe boom, moet de grond gesaneerd worden. Onderhoud is onder dergelijke voorwaarden onmogelijk.
De Federatie Broekpolder is voortgekomen uit grote zorg voor bebouwing van de Broekpolder, deze strijdt nog steeds intensief voor een mooie en groene Broekpolder. Net als bijna alle Vlaardingers zijn wij heel trots op onze Broekpolder. Met dit resultaat kunnen we over een paar jaar weer een mooie Broekpolder hebben. Een Broekpolder die bovendien veel gezonder is, een beter bodemleven heeft, meer biodiversiteit en een beter natuurlijk evenwicht. Dat is niet alleen nu voor onszelf belangrijk maar ook voor de volgende generatie.
Namens de Federatie Broekpolder, Paul van Vugt