Eerste half jaar van 2024
Met de start van 2024 is de Federatie Broekpolder voor het eerst gaan werken met een jaarplan.
In het jaarplan zijn de aandachts- en speerpunten voor het komende jaar benoemd. Nu medio 2024 kijkt de Federatie terug. Wat is = opgestart, wat is bereikt en wat verdient extra aandacht in het komende jaar? De kerntaak van de Federatie Broekpolder is het faciliteren en organiseren van participatie. Dat betekent dat de Federatie meepraat en meebeslist over de ontwikkeling en het gebruik van de Broekpolder met de gemeente en Staatsbosbeheer als eigenaren van het gebied, maar ook het dat zij allerlei activiteiten organiseren voor bewoners en bezoekers om actief te kunnen bijdragen aan of te genieten van een mooie ruige en groene Broekpolder.
Behaald resultaat
- De Federatie Broekpolder neemt wekelijks deel aan het kernteam dat de sanering en herinrichting voorbereidt voor het oostelijk deel van de Broekpolder.
- De samenwerking met de gemeente Vlaardingen gevat in een nieuwe overlegstructuur.
- Er is een halfjaarlijkse bijeenkomst voor verenigingen en organisaties georganiseerd.
- Masamuda is als zelfstandige vereniging verder gegaan met eigen bestuur.
- Succesvolle 2e editie van de Broekpolderdag op 9 juni.
- Er zijn 13 wandelingen georganiseerd door de Broekpoldergidsen.
- De kudde Schotse Hooglanders wordt dagelijks geschouwd door de vrijwillige runderschouwers.
- De onderhoudsploeg is dit jaar al 7 x in actie geweest voor onderhoudswerkzaamheden in de polder en gaat hun inzet verhogen naar 2x per maand.
- De natuurkamer heeft geadviseerd over het behoud van bomen bij de sanering en inventarisatie gemaakt van kleinschalige verbeteringen in de Ruigte om de biodiversiteit te verbeteren.
- Er zijn 3 nieuwsbrieven verschenen. Er worden dagelijks berichten en foto’s gepost op sociale media die met elkaar 145.000 mensen hebben bereikt via Facebook en 2.000 mensen via Instagram.
Toelichting
Samenwerking met gemeente Vlaardingen gevat in een nieuwe overlegstructuur
Het afgelopen half jaar zijn er stappen gezet om de samenwerking met de gemeente Vlaardingen te verbeteren. De federatie heeft een voorstel uitgewerkt om de overlegstructuur met de gemeente op alle niveaus te verbeteren en meer op elkaar af te stemmen. Daarnaast is er een eerste stap gezet om ook het contact met de gemeenteraad te verbeteren. We hopen in het najaar conform de nieuwe overlegstructuur samen te werken.
Op een aantal concrete dossiers werken we als gelijkwaardige partners samen met de gebiedseigenaren (gemeente en SBB). Dit zijn vooral de sanering en het opstellen van een kader voor natuurbeheer en biodiversiteit in de Broekpolder. Voor beide dossiers organiseren we regelmatig informatiesessies of klankbordsessies met belanghebbende om hun input op te halen.
Verenigingen en ondernemers in de Broekpolder
Voor de verenigingen en ondernemers zijn we gestart met het organiseren van netwerk- / informatiebijeenkomsten. Veelal betreft dit thema’s die betrekking hebben op de ontwikkeling en/of (mogelijk) ingrijpende activiteiten in de Broekpolder zoals sanering, WarmteLinQ en de idee/planvorming voor de herlocatie van het zwembad en atletiekvereniging. Deze bijeenkomsten werden goed bezocht met een opendiscussie, maar ook mogelijkheid om elkaar te ontmoeten.
Niet onvermeld mag blijven dat dit jaar Masamuda verder gaat als aparte stichting. Het bestuur van de federatie heeft een actieve rol gespeeld bij het opzetten van een eigen stichting; ook de financiën zijn overgedragen aan de nieuwe stichting.
Vrijwilligers en bezoekers
Naast de participatie die we samen met de gebiedseigenaren organiseren over de Broekpolder, organiseert de federatie ook allerlei activiteiten waardoor bezoekers zelf kunnen bijdragen aan of genieten van een mooie en groene Broekpolder. Dit doen door het organiseren en faciliteren van verschillende vrijwilligersgroepen.
- Ook dit jaar kijken we weer terug op een succesvolle Broekpolderdag. De federatie heeft de intentie om dit tot een jaarlijkse traditie te maken waarin we de bezoekers kennis willen laten maken met de mooie Broekpolder, maar ook met de vele sport en recreatieverenigingen in de Broekpolder.
- Dit jaar hebben de groep met gidsen een groot aantal mooie themawandelingen gepland, die goed worden bezocht
- Dagelijks gaan de schouwers op pad om te zien hoe het gaat met de kudde Schotse Hooglanders. Hierin wordt nauw samen gewerkt met Free, de eigenaar van de kudde.
- In 2022/2023 zijn we gestart met een onderhoudsploeg. Deze groep bestaat uit 14 enthousiaste vrouwen en mannen die elke 1e zaterdag van de maand allerlei onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Het enthousiasme is zo groot dat we na de zomervakantie 2 keer per maand aan de slag gaan. Er is een lijst met onderhoudswerkzaamheden en projecten gemaakt. Deze is afgestemd met groenbeheer van de gemeente Vlaardingen.
In het jaarplan is aangegeven dat we ook twee nieuwe vrijwilligersgroepen willen opstarten:
- Een communicatiewerkgroep die Jolanda Robinson gaat ondersteunen met alle communicatiewerkzaamheden, zoals het maken van foto’s en schrijven van stukjes voor de nieuwsbrief, facebook en website.
Mark Roestenburg is onze nieuwe fotograaf. Voor het schrijven van teksten zijn we nog op zoek naar 1 of 2 vrijwilligers.
- Een werkgroep die de jaarlijkse Broekpolderdag gaat organiseren. Voor deze groep zijn we nog op zoek naar 2 vrijwilligers.
Flora en fauna
In het jaarplan is ook opgenomen dat de federatie de flora en fauna een ‘stem’ wil geven. De Natuurkamer hebben we een aantal deskundigen op het gebied van bomen, water en gebiedskennis bij elkaar gebracht die het bestuur adviseert. Bijvoorbeeld bij de sanering, waarin voorstellen zijn gedaan voor het behouden van bomen bij de sanering. Ook is samen met een gids van de federatie (Paul Korstanje) een inventarisatie gemaakt van kleinschalige verbeteringen in de Ruigte om de biodiversiteit te verbeteren.